078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Tot 1 december 2016 kunnen vrouwen nog een uitstrijkje laten maken in het kader van het huidige bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Daarna is een uitstrijkje niet meer mogelijk, totdat het vernieuwde bevolkingsonderzoek in 2017 van start gaat. Wanneer start het vernieuwde bevolkingsonderzoek precies? Kunnen vrouwen die niet meededen in 2016 wel weer meedoen in 2017? In het draaiboek valt te lezen hoe de overgangsperiode verloopt en wat betrokken partijen kunnen tegenkomen.

Wat verandert er nu eigenlijk precies?
Vrouwen die meedoen aan het verbeterde bevolkingsonderzoek worden vanaf 2017 nog steeds uitgenodigd om een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Het uitstrijkje wordt echter eerst gecontroleerd op aanwezigheid van HPV (voorheen op afwijkende cellen). Geen HPV in een uitstrijkje geeft meer zekerheid dat er binnen 10-15 jaar geen baarmoederhalskanker ontstaat. Vrouwen zonder HPV hoeven daarom minder vaak een uitstrijkje te laten maken. 

Er is tevens een zelfafnameset ontwikkeld waarmee vrouwen thuis bij zichzelf materiaal kunnen afnemen. De zelfafnameset is bedoeld voor vrouwen die het lastig vinden om een uitstrijkje te laten maken. Bijvoorbeeld door vervelende seksuele ervaringen of doordat het maken van een uitstrijkje moeilijk gaat. Deze vrouwen kunnen vanaf 2017 een zelfafnameset aanvragen als zij de uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek ontvangen. Het zelf afgenomen materiaal wordt door de vrouw opgestuurd en in een laboratorium getest op aanwezigheid van HPV. Vrouwen met HPV (ongeveer 5 van de 100 vrouwen) moeten alsnog een uitstrijkje laten maken bij de huisarts voor de beoordeling op afwijkende cellen. Het afgenomen materiaal bevat namelijk onvoldoende cellen.

Lees meer over het verbeterde bevolkingsonderzoek op de site van het RIVM.