078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Wilt u die ene rugpatiënt niet iedere keer weer terug op uw huisartsenspreekuur? Wilt u een zorginterventie die aansluit op de patiënt, zonder dat het u meer tijd kost? Wilt u als oefen-/fysiotherapeut de samenwerking met huisartsen omtrent de zorg voor mensen met lage rugklachten verbeteren? En bent u werkzaam in onze ROS-regio?

Dan zijn wij op zoek naar u!

Steunpunt KOEL wil zich inzetten voor het verbeteren van de zorg voor patiënten met lage rugklachten in de regio, door een zorgtraject te implementeren in de huisartsenpraktijk, fysiotherapiepraktijk en oefentherapiepraktijk.

Het project beoogt een gestandaardiseerde en uniforme werkwijze van huisartsen en (fysio/oefen)therapeuten in de regio Zuidwest Nederland te realiseren in geval van aspecifieke lage rugklachten bij volwassen patiënten (18 jaar en ouder).

Het doel van het project is dat patiënten met aspecifieke lage rugklachten sneller hun klachten onder controle krijgen en kunnen participeren in het dagelijks leven. De chroniciteit van lage rugklachten kan worden verminderd en voorkomen, waardoor er minder verwijzingen naar de tweede lijn plaatsvinden. Dit wordt bereikt door de onderlinge communicatie en de aangeboden zorgverlening beter op elkaar af te stemmen en de informatievoorziening richting de patiënt te verbeteren.

De werkwijze wordt mogelijk door het implementeren van een tool (Start Back Screening Tool, (http://www.keele.ac.uk/sbst/) waarmee patiënten worden gecategoriseerd en hoog risico op chroniciteit vroegtijdig wordt herkend. Hierna kan een passende therapie/interventie worden ingezet en wordt beoogd het percentage recidiverende patiënten terug te brengen. VGZ heeft inmiddels al enthousiast gereageerd op het projectvoorstel.

Wilt u meedoen aan of meer informatie over het project, neem dan contact op met Laura Nederpelt (l.nederpelt@steunpuntkoel.nl).