010-24 10 222 info@steunpuntkoel.nl

Een op de vijf mensen krijgt op enig moment in zijn leven dementie. Als gevolg van de vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie als percentage van de totale bevolking momenteel sterk toe. In de Hoeksche Waard stijgt dit percentage nog harder dan in de rest van het land. In 2020 leed al 2% van de Hoeksche Waardse bevolking aan dementie.

Vanwege het groeiende aantal mensen met dementie, krijgen ook steeds meer andere mensen (familieleden, buren, winkeliers etc.) in hun dagelijks leven met dementie te maken. Om de mensen met dementie zelf maar ook hun omgeving te ondersteunen, werken de gemeente en zorg- en welzijnspartijen in de Hoeksche Waard al enkele jaren samen aan een ‘dementievriendelijke samenleving’, waarin mensen met dementie zo lang mogelijk volwaardig kunnen blijven meedraaien.

Maar hoe dementievriendelijk ís de gemeente Hoeksche Waard eigenlijk al? Kunnen inwoners dementie herkennen? Weten ze hoe ze iemand met deze ziekte kunnen helpen? Hoe ze het bespreekbaar kunnen maken? En hebben we tegelijkertijd voldoende oog voor wat mensen met dementie juist nog wel kunnen? 

Onderzoek

Om erachter te komen hoe het staat met de dementievriendelijkheid van de Hoeksche Waardse samenleving, wordt er momenteel een onderzoek uitgevoerd in samenwerking met GGD Zuid-Holland Zuid. De uitkomsten daarvan kunnen ertoe bijdragen dat de Hoeksche Waard nog dementievriendelijker wordt.

Wilt u meedoen? U kunt tot 2 augustus deelnemen door hier te klikken en de vragenlijst in te vullen. Wilt u de vragenlijst liever op papier invullen, dan kan dat natuurlijk ook. Bel dan 088-7308900, het nummer van Welzijn Hoeksche Waard, daar weten ze waar u een geprint exemplaar kunt invullen.