078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Op 14 mei onthulde het Lerend netwerk dementie met trots de Praatplaat dementie: een mooie plaat – ontworpen door Guy de Hoop – die in een enkele oogopslag laat zien hoe het netwerk door samenwerken wil bereiken dat de Hoeksche Waard een dementievriendelijke samenleving wordt.

Tijdens een live-interview van Omroep Hoeksche Waard vertelden initiatiefnemers Mieke Prins (psychiatrisch verpleegkundige bij Antes) en Marcel Hoogerheide (adviseur bij Steunpunt KOEL) op zaterdagochtend 23 mei over de doelstellingen van het lerend netwerk in de Hoeksche polder.

Steeds meer mensen met dementie onder ons

Even ter inleiding: Nederland vergrijst. En al worden we steeds kwieker oud en blijven de geesten langer scherp; ouderdom komt nog altijd met gebreken. Een van de diagnoses die jaar over jaar vaker gesteld wordt is dementie. Ook in de Hoeksche Waard neemt het aantal mensen met dementie toe. Op dit moment staat de teller rond de 1600 personen met dementie, en de schatting is dat er in 2030 2600 mensen met dementie in de Hoeksche Waard wonen.

Ondertussen blijven ook mensen met dementie langer thuis wonen. Daarmee heeft hun toenemende aantal niet alleen gevolgen voor henzelf, maar ook voor de mensen om hen heen: hun families, buren, winkelmedewerkers en passanten op straat… Ieder hebben zij hun eigen smalle of bredere strook zicht op de mens met dementie. Gebundeld vormen hun blikvelden een degelijk samenhangend beeld, dat in de ideale situatie ook meteen als een beschermend netwerk kan dienen om deze kwetsbare groep heen. Om gebruik te maken van de kracht van het collectief, richtte een breed comité van direct betrokkenen in de Hoeksche Waard – van professionele casemanagers tot ervaren mantelzorgers – het Lerend netwerk dementie op, met als doel leren van elkaar en delen in elkaars expertise en aanbod, voor optimale ondersteuning en dienstverlening aan dementiepatiënten en hun mantelzorgers. Samen vormen zij de keten rond mensen met dementie.

Marcel Hoogerheide en Mieke Prins over het netwerk:

Marcel: Krachten bundelen, kennis en inzet delen om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch blijkt het dat niet te zijn. Het netwerk is er om zowel grote als kleine initiatieven voor dagopvang en ondersteuning bij elkaar te brengen. Aansluiting is niet vrijblijvend; iedereen mag komen halen, maar moet ook zelf duurzaam iets brengen. Het doel is ook bij elkaar te blijven en het samen te doen. Het vraagt ook voortdurende inzet en betrokkenheid om het netwerk hecht te houden en dingen te blijven delen die interessant kunnen zijn voor een ander. Dat kunnen voorbeelden zijn van hoe je iemand kunt helpen, of juist ideeën die al zijn uitgeprobeerd maar die toch niet zo goed werkten… daar kunnen ze elders veel aan hebben.

Mieke: Wat we willen is luikjes openklappen naar wat er om de hoek gebeurt. Het kan van enorme waarde zijn als medewerkers in de supermarkt bijvoorbeeld merken dat een alleenstaande oudere vrouw elke dag dezelfde boodschappen doet, die duidelijk veel te veel zijn voor haar alleen. Het zou handig zijn als zij dan de weg weten naar een centraal loket voor advies en hulp. Dat is een functie waar wij samen voor willen zorgen. Om dit te bereiken hebben we onze netwerkambities en doelstellingen op een mooie praatplaat vastgelegd, waarmee we scherp voor ogen houden waar we voor staan: het belang van de mens met dementie en de mantelzorger, om zolang mogelijk actief deel te kunnen nemen aan de Hoeksche Waardse samenleving, ook als het wat minder gaat!

Het Lerend netwerk is te bereiken via de leden. Zoekt u een ingang? Dan kunt u beginnen met een berichtje aan Conny Bouwer (cbouwer@projektcy.nl) of Marcel Hoogerheide (m.hoogerheide@steunpuntkoel.nl).

Meer zien? Bekijk hier een filmpje van de onthulling van de praatplaat in Oud-Beijerland.