078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Tot vorig jaar waren wij intensief betrokken bij het opstarten van eerstelijns oncologienetwerken in onze regio. Natuurlijk zetten wij ons ook dit jaar in voor (nog) betere oncologische zorg. Daarom vragen wij graag uw aandacht (en input) voor de Quickscan oncologische zorg van het ASZ.

Op 26 maart 2018 zijn wij met het Albert Schweitzer Ziekenhuis en Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker) om tafel gegaan omdat de doorstroom van patiënten van de tweede naar de eerste lijn, ondanks de noodzaak, te wensen overlaat.

Het Albert Schweitzer Ziekenhuis wil een Quickscan afnemen bij de zorgpaden prostaatkanker en darmkanker. Verwacht wordt dat deze zorgpaden een goede afspiegeling zijn van de oncologische zorg in het ziekenhuis. De intentie van het ziekenhuis is om de uitkomsten van de Quickscan te gebruiken t.b.v. het reorganiseren en verbeteren van de ondersteunende zorg aan mensen met kanker.

Waarom de Quickscan?

De specialistische tumorzorg wordt vaak in het ziekenhuis geleverd, maar de ondersteunende zorg voor bijvoorbeeld psychische- en vermoeidheidsklachten is niet altijd gemakkelijk te vinden. Toegankelijke ondersteunende zorg binnen en buiten het ziekenhuis is belangrijk voor de patiënt en daar zet Stichting OOK zich graag voor in. De QuickScan is daarin een eerste stap. Met deze QuickScan krijgt een ziekenhuis zicht op:

  • hoe patiënten worden gescreend op de behoefte aan ondersteuning,
  • hoe de ondersteunende zorg wordt aangeboden aan patiënten,
  • hoe patiënten en zorgprofessionals deze zorg ervaren en
  • hoe de aansluiting verloopt naar de eerste lijn en de oncologische revalidatie.


Wilt u input leveren voor de Quickscan?

Wilt u als zorgverlener in de eerste lijn uw visie op bovenstaande punten en meewerken aan de Quickscan van het Albert Schweitzer Ziekenhuis? Stuur dan een e-mail naar a.strijker@steunpuntkoel.nl of anne-mariebart@stichting-ook.nl.