078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Door inzet van big data is het mogelijk een beter beeld te krijgen van een bepaalde populatie. Op 15 mei jl. organiseerde de zorggroep Haringvliet een bijeenkomst over datamanagement voor praktijkmanagers en huisartsen, met de focus op de zorg aan ouderen.

Op een sfeervolle locatie in Middelharnis werd gesproken over het gebruik van data in de huisartsenpraktijk.

Onze ROS-adviseur Adja Strijker vertelde over het gebruik van de ROS-wijkscan in de praktijk. “Big data kan een indicatie geven van de huidige populatie en de ontwikkelingen in de regio rond de praktijk. Zo heeft de ROS-wijkscan de mogelijkheid om een schatting te doen van het aantal kwetsbare ouderen in een bepaalde gebied op basis van de populatiekenmerken en de Tilburg Frailty Indicator. Dan is het interessant om te kijken welke kwetsbare ouderen al in beeld zijn bij de huisarts of zijn collega’s, en of dit overeenkomst met de indicatie uit de ROS-wijkscan.” 

Sinds januari 2018 werkt de gehele zorggroep met VIP Calculus, een softwareprogramma wat helpt declaratie-, administratie- en zorgprocessen te verbeteren. Zeker op zorggroep niveau kan de gecombineerde data van praktijken helpen bij kwaliteitsverbetering. Leontien Boekema van VIP Calculus bood de deelnemers inzicht in data die binnen de praktijk verworven wordt. “VIP Calculus kan precies naar boven halen hoe veel kwetsbare ouderen er in de praktijk zijn, welke ouderen het meest kwetsbaar zijn, wie de meeste contacten met de huisarts hebben en wie al lange tijd niet meer in de praktijk zijn geweest. Zo kan er beter gesignaleerd en preventief te werk gegaan worden.”

Het specifieke doel van de bijeenkomst was de populatie ouderen in beeld krijgen, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk met big data uit de ROS-wijkscan, VIP Calculus of andere databronnen. Door de waan van de dag is het soms lastig om over de schutting van de praktijk te kijken, maar big data kan het ‘niet pluis gevoel’ van de huisarts m.b.t. een zorgproces onderbouwen en aanzetten tot projectmatige kwaliteitsverbetering, efficiëntie en samenwerking. Dat is waar wij, Steunpunt KOEL, ons voor inzetten.

Interesse in de mogelijkheden van de ROS-wijkscan of het starten van een project? Wij ondersteunen u graag in het proces, juist omdat we weten dat u als eerstelijnszorgverlener liever bezig bent de zorg voor de patiënt. U kunt ons bereiken per telefoon (078-6193068) of per e-mail.