078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

De zorg voor kwetsbare zwangere vrouwen en hun baby’s in de Drechtstedenregio is genomineerd voor de landelijke NIAZ Jaarprijs 2018. Door een overweldigend aantal stemmen, gaat Ketenzorg kwetsbare zwangeren automatisch door naar de finale. De winnaar krijgt een plaquette en 10.000 euro om te investeren in het project.

Het NIAZ is het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg, waarvan het ASz al jaren het kwaliteitskeurmerk draagt. Met de prijs wil het NIAZ laten zien hoe zorginstellingen werken aan steeds betere zorg, met in de praktijk bewezen verbeteringen. Patiënten, zorgverleners en alle andere belangstellenden hebben in september kunnen stemmen op de kandidaat van hun keuze. In totaal brachten 25.000 mensen hun stem uit. Ketenzorg kwetsbare zwangeren behoort tot de vijf waarop de meeste stemmen zijn uitgebracht en gaat daarmee automatisch door naar de finale!

Op 13 november 2018 vindt deze finale plaats, in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De keten zal zich aldaar presenteren aan een publiek van vertegenwoordigers uit de zorg, instellingscontactpersonen en collega-projectleiders. Een jury van cliënten en patiënten beoordeelt de tien inzendingen en presentaties aan de hand van de criteria die zijn gepubliceerd. De winnaar ontvangt een plaquette en een bedrag van €10.000,- en voor alle genomineerden is er een oorkonde.

Over Ketenzorg kwetsbare zwangeren
Gynaecoloog Bettina Akerboom en psychiatrisch verpleegkundige Dick Hengst van het ASz namen het initiatief tot de samenwerking tussen 19 organisaties in Dordrecht en omstreken, om kwetsbare zwangeren eerder te herkennen en beter te helpen. Het gaat daarbij om vrouwen die bijvoorbeeld psychiatrische of verslavingsproblemen hebben of als tiener zwanger worden. In zo’n situatie kan het moeilijk zijn om een kind veilig ter wereld te laten komen en op te voeden.

De zorg wordt beter op elkaar afgestemd dankzij de vorming van Ketenzorg Kwetsbare Zwangeren, waarin onder meer ook Veilig Thuis, Yulius, de Raad voor de Kinderbescherming, ASVZ, het Babyhuis en kraamorganisaties deelnemen. Ook als de baby geboren is, blijft de zorg dankzij deze afspraken doorgaan, bijvoorbeeld om kindermishandeling te voorkomen. De Ketenzorg Kwetsbare Zwangeren won binnen het ASz dit jaar ook al de interne ‘ASz Kwaliteitsprijs’ en mocht daarom worden aangemeld voor de landelijke competitie van het NIAZ.

Bron: ASZ en Het Kompas Sliedrecht.

Meet weten?
Lees ons eerdere nieuwsitem: “Verloskundig samenwerkingsverband ondertekent convenant”.