078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Het ggz-ontmoetingsevenement van KOEL op 28 november was in één woord leuk. Even geen zware thema’s op het programma, geen ambitie om de Grote Problematiek rond de wachtlijsten of andere heikele thema’s voor eens en altijd op te lossen. Deze avond ging terug naar de basis, naar de mensen achter de ggz zelf. Het voornaamste streven: dat de mensen die bij de ggz betrokken zijn, elkaar eens echt ontmoeten. Van mens tot mens; van huisarts tot gemeentelijk beleidsmedewerker, van logopedist tot ggz-instellingsbestuurder.

Als mensen elkaar kennen en de lijnen kort zijn, volgt de rest vanzelf: dan ontstaat er goede wil en vertrouwen, en vandaaruit constructiviteit bij het wegwerken van obstakels en het bedenken van creatieve, helpende manieren om de zorg voor patiënten te verbeteren. Samenhang begint bij ontmoeting. Missie Ontmoeting fase 1: geslaagd.

Van een andere kant bekeken

Aan het begin van de avond stond een samenwerkings-escaperoom op het programma. Daarmee ontdekte de deelnemers al snel dat samenwerking in de ggz misschien een uitdaging is, maar dat het ook verdraaide lastig kan zijn om een horizontale bamboestok (heliumstick) met vier tot zes man op de grond neer te leggen, zonder dat iemand het contact met de stok verbreekt. Ook bleek hoe spannend het is om geblinddoekt door een mijnenveld van papieren gebaksbordjes te bewegen, met enkel de stem van een teamgenoot als leidraad. In het spel zijn de rollen anders dan in het dagelijks leven, zie je bekenden eens van een totaal andere kant, of leer je nieuwe mensen kennen op een manier waarop dat nooit gekund had tijdens een functioneel gesprek. Dan borrelt plotseling het fanatisme naar boven bij de meest bezadigde bestuurder; de slappe lach in de ernstigste kantoormedewerker. Er ontstonden ontspannen gesprekken tussen mensen die elkaar normaalgesproken niet zouden opzoeken.

Gesprek in de open ruimte

Later op de avond werd er in ongedwongen sfeer in de wandelgangen gediscussieerd over zelf ingebrachte stellingen op flap-overs. Stellingen als ‘Regionale triage lost het wachtlijstprobleem op’, ‘GGZ-consultatie is DE manier om de patiënt snel op de juiste plek te krijgen of juist in de huisartsenpraktijk te houden’ en ‘Logopedie; met wie?/ Logopedie en ggz; vanzelfsprekend!?!’, raakten de deelnemers dieper met elkaar aan de praat.

Er was levendige discussie, maar zeker ook verbinding tussen partijen die elkaar anders niet zo gauw tegenkomen. Als er tijdens deze avond één ding bleek, was dat wel hoe gepassioneerd zorgverleners zijn over de ggz en hoe groot de wens om patiënten adequate zorg op de juiste plaats te bieden. Passie, verbinding en constructieve discussie: dat is iets om op te bouwen! De eerste stappen naar nauwere samenwerking zijn gezet. Wordt vervolgd…