078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Vandaag een item over bekkenbodemproblematiek bij mannen.

Geschreven door Dr. Marijke Slieker-ten Hove.  Marijke is bekkenfysiotherapeut en directeur van het ProFundum Instituut in Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht en Rotterdam. Zij is gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit op een cross-sectionele studie naar bekkenbodemklachten bij vrouwen in de leeftijd van 45-85 jaar uit de huisartsenpraktijk. De zgn. Brielle studie. Naast onderzoek en behandelen in de praktijk werkt zij in het bekkenbodemteam van het Erasmus MC en geeft via zij haar eigen instituut onderwijs over bekken en bekkenbodem. Zij is auteur van het handboek voor vrouwen Verborgen Vrouwenleed en verantwoordelijk voor de recente ge-update app ‘bekkenbodem’.

Maar mannen kunnen ook daadwerkelijk last hebben van bekkenbodemproblematiek. Een verhaal uit de praktijk:

Karel viert zijn verjaardag en er is bovendien voetbal. Geen punt, want iedereen wil voetbal kijken en Karel heeft dan ook een kleine tribune in zijn kamer neergezet. Aan kratten bier geen gebrek en de kamer is oranje! Ze hebben er allemaal zin in en veel maten zijn op tijd om de wedstrijd samen te bekijken. Peter wil graag ergens bij de deur zitten, zoals altijd. ‘Hij heeft geen zitvlees en zijn blaas wordt altijd opgewonden als het spannend wordt, haha!’ Iedereen heeft lol, behalve Peter. Hij moet inderdaad heel vaak naar de WC, maar hij kan niet anders. Het doet daar beneden pijn en hij moet er niet aan denken om hiermee weer naar de dokter te gaan.

Zo samen naar voetbal kijken gaat wel. Hij kan dan zijn trainingsbroek aantrekken en niemand heeft commentaar. Maar hij gaat niet mee naar het stadion. Hij moet er niet aan denken om op een hard bankje op de tribune te zitten.

Peter had vorig jaar een prostaatontsteking en het blijft maar zeer doen. De dokter heeft niets meer kunnen vinden en de medicijnen helpen ook niet meer. Zijn bloed is schoon dus er is geen reden waarom de pijn er nu nog zit. Het zal wel weer slijten en anders maar eens in een warm bad gaan zitten had ie gezegd.

 

Zomaar een verhaal, maar o zo herkenbaar voor velen. Laten we eens kijken wat er met Peter aan de hand is.

  1. Voor veel mannen is het feit dat ze bekkenbodemspieren hebben al een verrassing. Dat is iets dat hun vrouw/vriendin heeft, maar een man, nee hoor! Maar de bekkenbodemspieren van de man zijn eigenlijk hetzelfde als bij de vrouw. Met alleen het verschil dat de vrouw een gaatje meer heeft dan de man en dat zij er tijdens een bevalling een baby doorheen moet duwen.
  2. Dit ‘gaatje minder’ zorgt er wel voor dat de bekkenbodemspieren bij mannen vaak eerder te sterk en te gespannen zijn dan dat ze te zwak zijn. En als we weten dat bekkenbodemspieren goed moeten kunnen ontspannen om bv. te plassen.
  3. Als er pijn is (was) in het gebied van de bekkenbodem, zoals Peter bij zijn prostaat, gaan de bekkenbodemspieren aanspannen, als afweerreactie. Begrijpelijk! Velen kennen het knijpen in de leuning van de stoel van de tandarts en dat is eigenlijk hetzelfde. Maar als iemand bij de tandarts vandaan is stopt dat ook weer. En vreemd genoeg zien we dat dit bij de bekkenbodem minder snel gebeurt.
  4. Het herkennen van pijn is niet moeilijk. Peter weet dat ook. Maar bedenken dat er niets aan de hand is, behalve dat je bekkenbodemspieren te strak staan, is een tweede. En eigenlijk komt men daar vrij snel achter als we er eens goed over nadenken. Want welke klachten kan iemand hebben als de bekkenbodemspieren niet goed ontspannen?
  • Plassen loopt niet lekker. Staand plassen is lastig. En als iemand al gaat plassen lijkt het er soms op dat het er niet uit wil. Dat het moeite kost om te beginnen met plassen terwijl men toch echt nodig moet.
  • Vaak kleine beetjes moeten plassen, terwijl alles is nagekeken en er niets (meer) aan de hand is.
  • Een zeurende pijn rond het gebied van de prostaat.
  • Lage rugklachten die maar niet over gaan, terwijl de patiënt toch echt hard aan het trainen bent.
  • Moeite om een erectie te krijgen of in stand te houden.

    5. Het verbeteren van de bekkenbodemfunctie is niet altijd even makkelijk. Zeker als iemand niet goed kan registreren waar de bekkenbodem zit en hoe deze spieren aan te spannen en te ontspannen.

Als er geen reden gevonden is waarom iemand pijn heeft in de zin van een ontsteking is het misschien toch ‘gewoon’ een bekkenbodemspierspanningsprobleem, een goede reden om iemand te adviseren om de bekkenfysiotherapeut te consulteren. Wilt u weten waar een fysiotherapeut bij u in de buurt gevestigd zit? Kijk op www.zorgkaarteerstelijn.nl