078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Vandaag een item over geriatrische fysiotherapie. De geriatrie fysiotherapeut en zijn rol in de ouderenzorg begint steeds meer een bekend begrip te worden.

Deze specialist is de juiste persoon voor de complexe problematiek van de kwetsbare oudere. In een team, met als medisch specialist de geriater, worden oplossingen gezocht voor patiënten uit deze doelgroep. Daarbij wordt samengewerkt met diverse disciplines, zoals de ergotherapeut, maar ook met thuiszorg, maatschappelijk werk, logopedist en diëtist. En natuurlijk met de huisartsenpraktijk als spil.

Het betreft niet altijd een persoon met een hoge biologische leeftijd. Vaak krijgt de geriatrie fysiotherapeut te maken met patiënten met neurologische ziektebeelden, zoals de ziekte van Parkinson en CVA. Hierbij zien we vaak een complexe multidisciplinaire zorgvraag. De zorg moet vaak aan huis geleverd worden in de voor de patiënt vertrouwde omgeving. Aandachtspunt is vooral de veiligheid van deze mensen, op velerlei gebied, waaronder het screenen op valrisico.

Ook aandacht voor de gezinsleden, mantelzorgers en thuiszorg behoort tot de taken van deze specialist. Voorlichting over het ziektebeeld, verwachtingen in het verloop, maar ook instructies betreffende transfers en tillen zijn hierbij belangrijke taken.

In het KOEL-gebied zijn meer dan 50 geriatrie fysiotherapeuten werkzaam, waaronder in de Hoekse waard Nienke van Daalen. Ze werkt in praktijk Poortwijk in Oud-Beijerland en ook in een gezamenlijke vestiging van Zorgwaard en praktijk Swart en Pruijssers aan de Gravinnelaan 108 te Oud-Beijerland.

Steunpunt KOEL organiseert regelmatig het zogenaamde ´Informatiecafé kwetsbare ouderen´, waarin alle zorgverleners, welke zich inzetten voor een betere zorg voor deze groep patiënten met elkaar van gedachten kunnen wisselen. U zult Nienke daar ook regelmatig treffen.

Zoekt u een geriatrische fysiotherapeut bij u in de buurt? Klik dan op deze link http://www.defysiotherapeut.com/vind-uw-fysiotherapeut.html