078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Vandaag een item over wat is MS en welke klachten kunnen op het gebied van spreken en slikken ontstaan? En wat kan logopedie voor u betekenen?

Wat is Multiple Sclerose?

Multiple Sclerose (MS) is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). De isolatielaag rondom de zenuwen wordt aangetast. Hierdoor kan het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet goed meer verwerken. Patiënten kunnen hierdoor diverse ‘uitvalsverschijnselen’ krijgen: van krachtsverlies, blindheid en extreme moeheid tot geheugenproblemen. MS is niet te genezen, maar medicatie kan het verloop van de ziekte vertragen of stabiliseren. Goede zorg en begeleiding zijn erg belangrijk voor het inpassen van de ziekte in het dagelijks leven. MS is immers een ingrijpende aandoening, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving. Naast lichamelijke klachten brengt de diagnose MS ook veel   onzekerheid met zich mee.   Het  verloop  van  de  ziekte is namelijk onvoorspelbaar.

In Nederland heeft 1 op de 1000 inwoners MS. Hoe de ziekte ontstaat, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het afweersysteem hierbij een grote rol speelt. Onderzoek moet meer duidelijkheid geven.

MS en de gevolgen voor het spreken

Om verstaanbaar te kunnen spreken moet er een goede coördinatie zijn tussen de ademhalingsspieren, de stembanden en de mondspieren. Door MS kan de controle over de spieren verminderd zijn, waardoor communiceren moeilijker wordt. Vermoeidheid kan hier een rol bij spelen.

MS en de gevolgen voor het slikken

Ook bij het slikken is een goede coördinatie van de spieren nodig: afsluiting van de luchtweg moet plaatsvinden, het eten moet goed gekauwd en doorgeslikt kunnen worden. Een krachtige uitademing is nodig, om bij eventueel verslikken te kunnen hoesten om te voorkomen dat er voeding/vocht in de luchtweg terecht komt. Slikproblemen kunnen leiden tot minder (gevarieerd) eten en bij veelvuldig verslikken tot een longontsteking. Slikproblemen kunnen een rol spelen bij (ongewild) gewichtsverlies waardoor de algehele conditie verslechtert.

Wat kan logopedie voor u betekenen:

  • Bewustwording van uw verstaanbaarheid
  • Trainen van de verstaanbaarheid door bewust duidelijker te spreken
  • Aandacht voor goede (zit) houding bij het spreken, indien nodig in samenwerking met oefen- of ergotherapeut
  • Adem-stemoefeningen
  • Omgaan met de invloed van vermoeidheid op het spreken
  • Bewust en veilig leren slikken
  • Eventueel in samenwerking met een dietist aanpassen van de voeding
  • Aandacht voor het meest geschikte drinkgerei

MS Zorg Nederland

MS Zorg Nederland zet zich in voor goede multidisciplinaire zorg voor mensen met MS. De zorgverleners die aangesloten zijn bij MS Zorg Nederland volgen jaarlijks scholing op het gebied van MS-zorg en hebben 2 keer per jaar overleg. In het KOEL werkgebied is het netwerk Regio Dordrecht-Gorinchem actief. Deelnemende logopedisten zijn Josseline van der Schoor-van der Pols, Christa Meijerink, Jos de Visser-van Mazijk en Lia Winterswijk. Voor meer informatie: www.mszorgnederland.nl