078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Vandaag een item over Oefentherapie en Ouderen.

Oefentherapie Cesar/Mensendieck (C/M) is een behandelmethode gericht op het opheffen en voorkomen van klachten ten gevolge van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door ouderdom.

De motoriek van oudere mensen verandert, de balans wordt lastiger, de kans om te vallen neemt toe. Veel voorkomende aandoeningen zijn artrose, osteoporose, reuma.

Bij dagelijkse activiteiten staat eigenlijk niemand stil. Tot dat je ouder wordt en bewegen wat minder makkelijk gaat. Je bent dan snel geneigd minder te gaan bewegen, maar hoe minder je beweegt, hoe groter de kans op klachten. Gemiddeld leven we tegenwoordig allemaal langer. Mensen kunnen zelf veel doen om de algehele lichamelijke conditie zo goed mogelijk te behouden. Oefentherapie C/M kan daarbij helpen.

Oefentherapie C/M is o.a. inzetbaar bij:

  • Problemen met balans/valgevaar
  • Artrotische nek-, rug- en schouderklachten
  • Chronische pijnklachten

Problemen met balans/valgevaar
Bij het toenemen van de leeftijd wordt de kans op vallen groter. Eén valpartij heeft vaak ingrijpende gevolgen zoals bijvoorbeeld een breuk of bewegingsangst. Eén op de drie thuiswonende ouderen en de helft van verpleeghuisbewoners valt minstens één keer per jaar. Dit komt neer op 1 miljoen valincidenten per jaar. De belangrijkste oorzaak van vallen is beweegarmoede, verminderde balans, spierkracht en conditie.

Artrotische nek-, rug- en schouderklachten
De oefentherapeut C/M leert u oefeningen om de artroseklachten te verminderen. U leert tijdens de alledaagse activiteiten op een goede manier met de pijn en stijfheid om te gaan. De oefentherapeut begeleidt mensen in het vinden van een evenwicht tussen wat ze doen (belasting) en wat het lichaam aankan (belastbaarheid).

Chronische pijnklachten
Bij chronische pijnklachten richt de behandeling zich niet alleen op pijnvermindering, maar ook op het verbeteren van de kwaliteit van leven. Hieronder valt ook het leren gebruiken van hulpmiddelen die het leven aangenamer kunnen maken.

‘Use it or lose it’
‘Use it or lose it’ betekent: blijf zo lang mogelijk zo veel mogelijk je functies gebruiken, anders gaan ze verloren. Belangrijk is wel je grenzen te blijven herkennen en erkennen. ‘Use it or lose it’ is een belangrijk principe om ervoor te zorgen dat mensen zo lang mogelijk hun zelfstandigheid kunnen behouden.

Wilt u weten of er een oefentherapeut bij u in de buurt werkzaam is? De oefentherapeuten uit de regio staan voor u klaar, kijk op: www.zorgkaarteerstelijn.nl.