078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

In de maand van de diëtist plaatsen wij diverse informatieve items op onze site over het diëtistenberoep en alles wat met diëtetiek te maken heeft. Vandaag een item over koken.

In de Metro van afgelopen week werd een pagina gewijd aan de onduidelijkheid en onbetrouwbaarheid van de vele informatie over voeding op internet en in kookboeken. Daarbij is ook de schijf van vijf aangepast, wat een hoop verwarring laat ontstaan over wat nu goed is en wat u beter kunt laten. Hieronder een paar praktische tips van de diëtist voor het bereiden van gezonde en verantwoorde maaltijden.

De warme maaltijd is voor veel mensen het belangrijkste eetmoment van de dag. Historisch gezien is de warme maaltijd altijd al een sociale gebeurtenis geweest. In de loop van de tijd is aan de receptuur veel veranderd. Vroeger moest de maaltijd vooral voedzaam zijn. Tegenwoordig moet deze gezond en verantwoord zijn, voldoen aan de richtlijnen gezonde voeding en vooral ook lekker zijn.

Als we kijken naar de verdeling van de energie die wij tot ons nemen op een dag, dan levert de warme maaltijd het meeste op. Daarnaast levert dit eetmoment een kans om een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente binnen te krijgen. Natuurlijk aangevuld met volkorenpasta, zilvervliesrijst, bulgur of volkoren couscous en gecompleteerd met een zogenaamd eiwitcomponent zoals ei, vis, peulvruchten, noten, sojaproduct of vlees.

Maar hoe past u al die eisen in de praktijk nu toe? Kies bij de bereiding voor de warme maaltijd de volgende stappen:

  • Kies de groente die bij het seizoen hoort. Groenten zijn een belangrijke bron van vitamines, mineralen en vezels. De aanbevolen hoeveelheid is in de nieuwe schijf van vijf omhoog gegaan (van 200 naar 250 gram). Een makkelijke manier om dit aan te vullen tijdens de warme maaltijd is een schaaltje rauwkost, of een extra uitje, tomaat of paprika in de bereiding.
  • Kies volkoren producten, want met onze voeding krijgen we vaak niet voldoende vezels binnen. Volkoren pasta of zilvervliesrijst leveren veel vezels.
  • Eet minder vlees, kies eens voor een vleesloze dag. Een goede vleesvervanging zorgt voor een volwaardige maaltijd.
  • Maak een planning voor de komende week en pas de boodschappenlijst daarop aan. Kies daarbij ook voor verschillende bereidingstechnieken, zoals koken, grillen, bakken, wokken en stomen.
  • Creëer gezelligheid en rust aan tafel. Des te bewuster iedereen eet.
  • Gebruik minder zout. Te veel zout kan namelijk de bloeddruk verhogen. De maximale aanbevolen hoeveelheid zout is 6g per dag, gemiddeld eten mensen zo’n 9g. Ben u benieuwd hoe veel zout u eet? Doe de zouttest! Vooral kant- en klaar producten bevatten erg veel zout. Niet alleen kant- en klaarmaaltijden, maar ook de zakjes die gebruikt worden bevatten erg veel zout (en suiker). In plaats van zout kunt u bijvoorbeeld kruiden (zowel vers als gedroogd), knoflook, ui, citroensap gebruiken. Het is misschien wel wennen in het begin, maar naar verloop van tijd wordt de smaak van de maaltijd intenser en puurder.
  • Kies voor de juiste vetsoort tijdens de bereiding. Harde vetten worden afgeraden, maar varieer tussen olie en vloeibare margarine of vloeibaar bak- en braadvet omdat deze onverzadigde vetten bevatten. Oliën bevatten geen vitamine A en D. Aan vloeibare margarine en bak- en braadvet is wel vitamine A en D toegevoegd. 

Meer praktische hulp nodig? De diëtisten in onze regio staan voor u klaar. Kijk op onze site zorgkaarteerstelijn.nl voor een diëtiste bij u in de buurt.