078 619 30 68 info@steunpuntkoel.nl

Na een langdurige voorbereiding is het dan eindelijk zover: het project “Huisartsondersteuning op GGZ- en verslavingsproblematiek voor de ANW-uren” gaat van start op de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden en Centrale Huisartsenpost Gorinchem Huisarts en Zorg.

Patiënten die tijdens de avond, nacht of weekend psychische/verslavingsklachten hebben, komen vaak bij de HAP terecht omdat deze zorg niet vrij beschikbaar is zoals gedurende de week overdag wel het geval is. Hiervoor is vaak extra tijd en expertise nodig waar de HAP niet op is ingericht. Gevolg is dat burgers met psychische/verslavingsklachten het risico lopen om in de ANW-uren in een soort niemandsland terecht te komen; tussen de maatschappij, de huisartsenzorg en de GGZ.

Het is onduidelijk wie de verantwoordelijkheid neemt voor deze patiënten en de (extra) zorg levert die nodig is om een oplossing voor het actuele probleem te realiseren. Met dit project wordt een ondersteuner ingezet, die de opvang verzorgt van psychosociale, GGZ en/of verslavingsklachten, kan de-escaleren, de eerste crisisinterventies kan uitvoeren, kan adviseren hoe een thuissituatie kan worden genormaliseerd en weet wanneer er door een crisisdienst wordt opgeschaald. Dit is van grote toegevoegde waarde voor de huisarts. De betrokken huisartsenposten zien hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. De ondersteuners zullen geleverd gaan worden door de Antesgroep en Yulius.

Meer weten? Neem contact op met Wilmar van Dop, per mail of bel 078-6193068 (keuze 1).