010-24 10 222 info@steunpuntkoel.nl

Sommige dingen voelen te groot, pijnlijk of persoonlijk om onder woorden te brengen, dus houd je ze maar binnen. Toch bewijst onderzoek naar psychische draagkracht bij ingrijpende levensgebeurtenissen keer op keer dat praten helpt; dat je afsluiten en stug doorgaan leidt tot beduidend meer stress en eenzaamheid dan er open met anderen over praten. Of het nu gaat om ziekte binnen het gezin, het proces van ouder worden, de dood of psychische kwetsbaarheid: iedereen die er zelf of van nabij door getroffen wordt, slaat zich er beter doorheen door zijn ervaringen en gevoelens met anderen te delen. Maar op welke manier maak je kenbaar dat je behoefte hebt aan een echt gesprek? Hoe toon je als vriend of familielid op een gepaste manier dat je beschikbaar bent voor als iemand je nodig heeft? En hoe praat je met een kind over zoiets abstracts en toch onafwendbaars als de naderende dood? Voor iedereen die weleens om woorden verlegen zit, zette platform Naasten in Beeld een aantal handzame tips en tools op een rijtje om vast een beginnetje mee te maken.

Praatpakketten:

Rizzo in de Ruimte: met kinderen (4-12 jaar) in gesprek over ziekte binnen het gezin

Samen leven met ziekte: voor partners waarvan er een ziek is

Het Familie Gesprek: praten over later en het leven naar aanleiding van gebeurtenissen in de buitenwereld. Brochure te bestellen bij www.mantelzorg.nl

Spelen en doen:

Opgelucht staat Netjes: spel om met tieners (12-18 jaar) in gesprek te raken over moeilijke thema’s

Doe-Boek voor kinderen met een zieke papa of mama

Online cursus Op Koers Online ,voor jongeren (en hun naasten) met een chronische aandoening

Therapeutisch bordspel Stap voor Stap, voor mensen die een levensbedreigende of levensduurbeperkende aandoening hebben (gehad)

Informatieve websites:

www.naasteninkracht.nl (voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid)

www.familiegesprekken.nl

www.ikwilmetjepraten.nu (voor gesprekken over de laatste levensfase)

www.naasteninbeeld.nl (herkenning, ondersteuning en informatie voor naasten)