010-24 10 222 info@steunpuntkoel.nl

Jaarlijks behandelen we landelijk rond de 500.000 mensen in de specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz). De wachttijden zijn lang, voor zowel volwassenen met psychische hulpvragen als voor jongeren met autisme, ADHD en gedragsstoornissen. Op 26 mei hebben 15 organisaties, van ggz-aanbieder tot gemeente en van huisarts tot zorgverzekeraar, een overeenkomst getekend voor kortere wachttijden en betere hulp!


De intentieovereenkomst is getekend door de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis, Hoeksche Waard, Goeree Overflakkee, Nissewaard en Westvoorne, de GGZ-instellingen Parnassia Groep (Indigo, 1nP, Youz, i-psy, PsyQ,  Reakt en Antes), FortaGroep en de huisartsenzorggroepen Cohaesie, Haringvliet, Hoeksewaard en KIEK. Het doel van deze samenwerking is om te zorgen dat mensen met psychische problematiek sneller de juiste hulp op de juiste plaats kunnen krijgen. Dat kan alleen samen. Deze organisaties gaan komende jaren zorgen voor een regionale en gezamenlijke aanpak van de ggz-ondersteuning en wachttijden.
 
Programmaplan aanpak wachtlijsten
De ambitie is om de wachttijden voor ggz-patiënten terug te brengen en te zorgen voor tijdige en passende ggz-ondersteuning voor de inwoners van de Zuid-Hollandse Eilanden. Dit zorgt voor ‘de juiste zorg op de juiste plaats’. De praktijkondersteuner van de huisarts is de spin in het web en zorgt dat de zorgvraag snel doorgezet wordt naar de juiste organisatie. De patiënt wordt dan zo snel mogelijk doorverwezen naar de juiste organisatie voor passende hulp. Er komen verschillende gezamenlijke projecten, die het mogelijk gaan maken de wachttijden te verkorten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van praktijkondersteuners-ggz-jeugd bij huisartsenpraktijken, laagdrempelige consultatie van psychiaters en inzet van e-health. Daarnaast zorgt de ontwikkeling van één intake ervoor dat een patiënt direct de juiste hulp krijgt en niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
 
De overeenkomst wordt voor een jaar getekend. Na dit jaar bekijken de organisaties gezamenlijk hoe zij hun samenwerking voortzetten om de wachttijden voor ggz-patiënten zo veel mogelijk te verkorten.